1. konferencija o mucanju
Apneja i mucanje vjerojatno su povezani PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 28 Ožujak 2008 21:28
Mucanje i pojava apneje u snu, odnosno privremenog prestanka disanja, vjerojatno su povezani, a pretpostavlja se da oba stanja uzrokuje oštećenje mozga u ranijoj životnoj dobi, objavili su američki znanstvenici.
Istraživači s kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) ustanovili su da je u djetinjstvu mucalo oko 40 posto pacijenata koji boluju od apneje (prestanka disanja u snu).
"Desetljećima smo apneju pripisivali suženim dišnim putovima zbog povećanih krajnika, maloj čeljusti ili prekomjernoj masnoći u grlu", izjavio je voditelj istraživanja neurolog Ronald Harper.
"Istraživanja su, međutim, pokazala da pacijenti koji boluju od apneje pate i od poremećaja u dijelu mozga koji kontrolira mišiće dišnih putova. Bolest se može razviti baš zbog tih poremećaja", rekao je Harper.
On i njegovi kolege snimili su magnetskom rezonancijom mozak 21 muškarca koji pate od apneje i usporedili ih s mozgom 21 muškarca koji ne pate od tog poremećaja.
Snimke su pokazale izniman nedostatak sive tvari (moždanih stanica) kod onih koji su patili od apneje. Najpogođenija područja bila su ona koja kontroliraju govor, pokrete i emocije, a količina oštećenja izravno je povezana s uznapredovalošću bolesti. Navedeni dijelovi mozga zdravih muškaraca bili su za dva do 18 posto veći od mozga oboljelih, pokazalo je istraživanje.
"Pretpostavljamo da rano oštećenje centra za govor uzrokuje probleme s mišićima koji kontroliraju dišne putove. Možda to vodi apneji", rekao je jedan od istraživača dr. Paul Macey.
Budući da su osobe koje pate od apneje u djetinjstvu imale poteškoća s govorom, a u mozgu imaju znatan manjak sive tvari, oštećenja mozga vjerojatno su se dogodila već u ranoj fazi života, dodao je.
Znanstvenici kažu da je 38 posto oboljelih od apneje u prošlosti mucalo ili imalo druge poremećaje govora. Od mucanja inače pati sedam posto populacije.
Macey je zaključio kako bi liječnici u budućnosti mogli nadzirati određene dijelove mozga, govor ili motoričke poteškoće u djece i tako predvidjeti rizik oboljenja od apneje.
WASHINGTON, 22. studenoga (Hina/Reuters)
 

Kontaktirajte nas

Najave

Nadolazeći skupovi

Baner
Baner
Baner
Baner

Sponzori

Baner