Izjava o očekivanjima od terapija mucanja PDF Ispis E-mail
Srijeda, 18 Rujan 2013 08:02

Na 10. svjetskom kongresu osoba koje mucaju održanom u Nizozemskoj, u lipnju 2013. godine, Međunarodno udruženje osoba koje mucaju (International Stuttering Association - ISA) predložilo je nacionalnim asocijacijama Izjavu o očekivanjima od terapija mucanja.

Udruga “Hinko Freund” prihvatila je ovu Izjavu na Skupštini Udruge održanoj 4. rujna 2013. godine.

Izjava o očekivanjima od terapije mucanja

Svrha ove izjave je bolje razumijevanje očekivanja od terapija mucanja kao i prevencija mogućih razočarenja.

TERAPIJA MUCANJA I OPASNOST OD OBMANA; STAJALIŠTE MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA OSOBA KOJE MUCAJU (International Stuttering Association - ISA)

1.      Iako istraživanja posljednjih godina ukazuju na neurološke uzroke mucanja (što može umanjiti mogući osjećaj krivnje), ne postoji terapija koja jamči učinkovitost u smislu povratka potpune tečnosti govora.

2.      Unatoč napretku u razumijevanju mucanja, moge osobe koje mucaju i mnogi roditelji djece koja mucaju još uvijek znaju vrlo malo o uzrocima i terapijama mucanja. Tražeći pomoć, oni su često suočeni s raznolikom i potencijalno zbunjujućom ponudom pomoći i terapija, što može povećati njihovu nesigurnost.

3.      Mnogi se pružatelji terapija oglašavaju nasrtljivo i napasno, često obećavajući brzo i potpuno “izlječenje”, ulijevajući time, osobama koje mucaju, lažnu nadu te dovodeći u zabludu i društvo u cijelosti. Međutim, u medicinskom smislu riječi, nema jednostavnog ni brzodjelujućeg «lijeka» za mucanje.

4.      Iako je još uvijek malo dokaza o potpunoj učinkovitosti ijedne terapije, nije pogrešno tvrditi kako neke terapije pomažu osobama koje mucanju u postizanju tečnijeg govora, kao i u poboljšanju njihovih životnih vještina i prilagodljivosti.

5.      Međutim, opće je prihvaćeno da su šanse za prevladavanje mucanja mnogo veće ako se s terapijom počne u ranoj dobi, po mogućnosti unutar 15 mjeseci od početka mucanja. Predugo odgađanje terapije umanjuje vjerojatnost oporavka.

6.      Međunarodno udruženje osoba koje mucaju napisalo je ovaj proglas kako bi pomoglo osobama koje mucaju i roditeljima djece koja mucaju u prepoznavanju i odabiru provjerenih i dobrih terapija.

(i) Nisu svi pružatelji terapije mucanja kvalificirani logopedi. U nekim slučajevima, terapije koje se nude, temelje se uglavnom na osobnom iskustvu te, s obzirom na vrlo osobnu i individualnu prirodu mucanja, mogu biti korisne tek malom broju osoba koje mucaju.

Naš savjet: postavite ključna pitanja o terapeutovom akademskom obrazovanju te ako je moguće, pokušajte dobiti povratne informacije od njegovih trenutnih ili bivših klijenata.

(ii) Profesionalni terapeuti su se obvezni u svom radu voditi pravilima propisanim etičkim kodeksom svoje struke, što osigurava da će se tijekom cijelog radnog vijeka stalno educirati, a klijent ima mogućnost traženja obeštećenja u slučaju nezadovoljstva uslugom.

Naš savjet: pitajte terapeuta o njegovom članstvu u relevantnim stručnim tijelima. (Strukovna organizacija logopeda u Hrvatskoj je Hrvatsko logopedsko društvo, www.hld.hr)

(iii) Učestalost i jakost mucanja ponekad se mogu vrlo brzo smanjiti manjim i jednostavnim promijenama u načinu govorenja, ponekad i uz pomoć posebnih naprava za postizanje tečnosti govora. To može ostaviti dojam brzog «lijeka». Međutim, u većine osoba koje mucaju, te promjene nisu dugoročne, osobito kada se osoba vrati svom uobičajenom svakodnevnom životu.

Naš savjet: budite skeptični prema terapijama usmjerenim isključivo na brzo učenje načina postizanja tečnog govora, a bez ili s vrlo malo mogućnosti njihovog vježbanja u stvarnom životu.

(iv) Opće je prihvaćeno da uspješna terapija mucanja podrazumijeva još puno osobnog zalaganja osobe koja muca, tjednima, mjesecima, a često i godinama nakon završetka terapije.

Naš savjet: budite vrlo oprezni s «čudotvornim» terapijama koje obećavaju uspjeh u vrlo kratkom vremenu i ne daju vam mogućnost daljnjeg praćenja i kontrole vašeg govora i poslije terapije.

(v) Najznačajnija odlika mnogih terapija mucanja jest da zahtjevaju dogotrajnu primjenu naučenih tehnika u svakodnevnim govornim situacijama. Pogoršanja i vraćanja na stare govorne obrasce i ponašanja su uobičajeni. Stoga je praćenje i kontrola govora nakon terapije od velike važnosti.

Naš savjet: postavite ključna pitanja o tome je li je i na koji način osigurana kontrola i praćenje vašeg govora i koji su oblici samopomoći dostupni

(vi) Čak i gore opisane «dobre terapije» neće obaviti posao umjesto vas. Jedini način da osobe koje mucaju napreduju jest da preuzmu vlastitu odgovornost za svoje mucanje, otvore se i žive puni život.

Naš savjet: odlučite se za to