1. konferencija o mucanju
Hipnoza ili hip-gnoza? PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 28 Ožujak 2008 22:51

BSA (British Stummering Association) se često postavljaju pitanja može li se hipnoterapijom izliječiti mucanje. Iako je ukratko odgovor - ne, hipnoterapija može biti vrlo korisna u postizanju cilja za dugotrajnim promjenama. Rita Greer, iskusni logoped i hipnoterapeut, odgovara na neka pitanja u intervjuu za Speaking Out.

SO: Može li hipnoza pomoći kod mucanja?
RG: Hipnoza ne liječi osnovni problem mucanja. Terapija koju primjenjujem jest poput putovanja osobe u unutrašnjost sebe, kako bi razumjela tko je i zašto je, te kako može pomoći sebi u vlastitom mijenjanju. Namjera moje terapije jest pomoći osobi da pronađe različite dijelove unutar sebe koji povrijeđuju, osamljuju ili frustriraju i da tim istim dijelovima - dijete, tinejdžer ili odrasla osoba - daje prostora kako bi emocionalno izrazili sve ono što im se događa, te da im se pruže nove mogućnosti koje bi pomogle u njihovom osnaživanju.
SO: Koja je razlika između hipnoterapije i hipnoze?
RG: Hipnoza znači biti u relaksiranom, sanjivom stanju u kojoj koristimo sugestije ( promjene koje osoba želi učiniti ); hipnoterapijom se osoba uvodi u promijenjeno stanje, a mi uz korištenje metoda terapije radimo zajedno s njom. Cijelo vrijeme ona nam govori o tome što joj se događa.
SO: Koliko je vremena i predanosti potrebno?
RG: Oko godinu dana, na početku svaki tjedan, a kasnije rjeđe. Prema mom iskustvu, duboka relaksacija, hipnoza, meditacija i drugi oblici također su prisutni u tom promijenjenom stanju svjesnosti. Ono što vi sami činite u tom promijenjenom stanju - jest ono što je najvažnije.
SO: Koliko je djelotvorna hipnoterapija u svakodnevnom životu?
RG: Ako želite imati neku dobrobit za vaš unutrašnji mir ( meditacijom ili relaksacijom ), one bi onda trebale biti 20 � minutne discipline svakog jutra i večeri, dakle za postizanje trajnih rezultata. Ako je netko pod vrlo visokim stupnjem tenzije ili anksioznosti, nakon nekog određenog vremena taj će se stupanj polako snižavati. To jest primjenjena životna vještina, primjenjiva za cijeli život, a ne samo za vrijeme dok ste na terapiji.
SO: Kako izgleda hipnoza?
RG: To je kao biti u uspavanom stanju. Na primjer, i dok gledamo TV ili čitamo knjigu isključujemo sve ostalo, dakle u promijenjenom smo stanju. Klijent, a ne terapeut, kontrolira to stanje. Klijent sam sebi dozvoljava koliko će biti relaksiran, ovisno o tome koliko se osjeća sigurnim. Sama sam bila u takvom stanju tisuću puta - to je samo preokupacija tim unutrašnjim životom, životom unutar vlastitog ja.
SO: Navedite nam primjer.
RG: Jedna osoba koja mi je dolazila čitavu godinu, između konvencionalnih terapija, rekla je da je rad koji smo napravili promijenio čitav njegov život � način na koji je gledao na stvari i na koji je osjećao. Drugi čovjek imao je mnogo tenzija i bio anksiozan u vezi svog mucanja. Tijekom perioda od 18 mjeseci njegovo jako mucanje pretvorilo se u fluentan govor.
SO: Što tražite od osobe prije nego započinjete rad s njom?
RG: Uvijek volim kad mi dolaze osobe koje su već prošle konvencionalnu terapiju jer oni već imaju realnu sliku o tome kako im mogu pomoći. S druge strane, postoji mišljenje da kad ste u hipnozi, vi ste u dubokom snu, a terapeut vam govori � od ovog trenutka nećete mucati�. Obično govorim tim ljudima da nisu u dubokom snu, nego samo u uspavanom stanju, ali neki ljudi to jednostavno ne žele čuti. Oni obično niti ne završe terapiju.
SO: Pomaže li hipnoza nekim ljudima više nego drugima?
RG: Ovisi o individualnim očekivanjima. Ako netko očekuje da će biti u dubokom snu i pod kontrolom terapeuta, ništa se neće dogoditi. Stoga, preferiram raditi s dvadesetogodišnjacima ili starijim osobama nego s tinejdžerima. Ovom terapijom se na površinu mogu dovesti mnogi problemi za koje osoba treba biti dovoljno sposobna kako bi ih riješila tijekom seanse. No, mnogi se neće složiti sa mnom oko pitanja starosne dobi.
SO: Postoji li nešto što može pomoći ljudima da se pripreme?
RG: Ne, samo dobra volja da se prepuste uspavanom stanju, poput na primjer dnevnog sanjarenja. Prva i jedina stvar je to htjeti i biti otvoren.
SO: Koliko je značajno �reprogramiranje�- učenje novih načina mišljenja i osjećanja?
RG: Nekim ljudima je to sasvim u redu, no nekima to stvara veliku anksioznost, da već onog trenutka kad prestanu kontrolirati te nove načine, zapravo jako emotivno reagiraju na probleme koje su pokušavali susprezati. Dakle, to morate riješiti prije nego započnete terapiju.
SO: Kako pronaći dobrog hipnoterapeuta?
RG: Ne slažem se s onima koji kažu da mogu �izliječiti� mucanje. Ako je to rekao hipnoterapeut, onda je bolje naći nekog tko je iskreniji. U tom slučaju bolje je, dakle, kontaktirati nekog tko je istovremeno i logoped i hipnoterapeut, iako to nije neophodno.

Dodatne informacije:
National Register of Hypnotherapists and Psychotherapists (NRHP)
12 Cross Street, Nelson, Lancs. BB9 7EN
Free phone: 0800 1613823
Tel. 01282 699378
www.nrhp.co.uk
www.stammering.org/adther_hypnotherapy.html

Tekst je objavljen u časopisu Speaking Out, Volume 23, No I , Winter 2002
u izdanju BSA (British Stummering Association)
sa engleskog prevela Jasminka Rađenović, logoped prof.

 

Kontaktirajte nas

Najave

Nadolazeći skupovi

Baner
Baner
Baner
Baner

Sponzori

Baner