Predstavljena knjiga Pere Čimbura - Zbogom mucanje PDF Ispis E-mail
Petak, 28 Ožujak 2008 22:50
ZAGREB - Knjiga "Zbogom mucanje - kako sam svladao govornu manu" radijskoga novinara, reportera i kritičara Hrvatskog radija Pere Čimbura u izdanju "Naklade P.I.P. Pavičić", predstavljena je u Društvu hrvatskih književnika.
Pero Čimbur (1930.) govornu manu mucanja, koja ga je mučila od djetinjstva, uspio je uz pomoć poljskoga terapeuta Pavela Rotkiewicza svladati u 50. godini života i o tome svjedoči u knjizi, istaknuo je urednik knjige Josip Pavičić.
Riječ je o knjizi koja je namijenjena svima koji se u životu susreću s tom zaprekom, a posebno roditeljima djece koja mucaju. Pavičić je rekao kako je knjiga podijeljena u dva dijela: prvi u kojemu autor govori o samu liječenju u Dubrovniku i drugi u kojemu govori o svemu što se događalo kad je svladao mucanje.
Sveučilišna profesorica logopedije Senka Sardelić smatra kako mucanje nije ni bolest, ni govorna mana, nego teškoća, odnosno stanje kad govor iz znanih ili neznanih razloga izmakne nadzoru. Sardelić drži kako u svladavanju te tegobe nisu najbitniji ni tehnika, ni terapeut, nego u prvome redu osoba.
Podsjetila je kako se Čimbur te tegobe oslobodio "kad je imao dovoljno snage uhvatiti se s njom u koštac" te da je u tome teško uspjeti bez čvrste volje i snage.
Logoped Suzana Jelčić-Jakšić svjedočila je kako joj je knjiga pomogla da svlada mucanje s kojim se susretala od djetinjstva, a za njezino mucanje, kako je navela, "znali su samo odabrani".
Autor je rekao kako je knjiga "išla" i kao radio-roman, a ponuđeno mu je da se od knjige napravi i kazališna predstava, na što je pristao, ali pod uvjetom da to ne bude ni tragična, ni komična predstava, nego drama. (www.hej.hr)