1. konferencija o mucanju
Nepravilnosti u mozgu - jedan od uzroka mucanja PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 28 Ožujak 2008 22:47
Istraživanja pokazuju da nepravilnosti u strukturi mozga mogu izazvati mucanje. Dugo se smatralo da su glavni uzročnici problema pri izgovoru emocionalne prirode, kao što je npr. stres.
No znanstvenici su nakon dugotrajnog proučavanja odraslih osoba s postojanim mucanjem otkrili da oni imaju anatomske nepravilnosti u dijelu mozga koji kontrolira poznavanje jezika i govor. Istraživači su koristili unaprijeđeni MRI skener kako bi postigli što bolja mjerenja mozga 16-ero "oboljelih" od PDS-a; postojanog razvojnog mucanja.
Rezultate su potom usporedili s rezultatima istih pregleda osoba bez problema s mucanjem. Pritom su kod oboljelih od PDS-a ustanovili znatno veće desne i lijeve sljepoočne režnjeve te znatno veći postotak nepravilnosti u obliku mozga.
Pri pregledima su isto tako otkrivene anatomske razlike između žena i muškaraca te između ljevaka i dešnjaka koji mucaju.
Vodeća znanstvenica dr. Anne Foundas sa sveučilišta Tulane u New Orleansu izjavila je: "Naše je istraživanje pribavilo prve čvrste dokaze da anatomske varijacije dijelova mozga odgovornih za govor i poznavanje jezika mogu uzrokovati nastanak mucanja. Ako je razvoj mucanja povezan s biološkim sustavom te ako se otkriju "biološke" podgrupe, mogli bi se razviti protokoli liječenja koji će ciljati na točno određene tipove mucanja."
Carolyn Cheasman, govorni terapeut iz City Lit instituta u Londonu, koji pruža podršku ljudima što mucaju, rekla je da je "bolest" mucanja zamršen problem. "Ovo istraživanje predstavlja novi dio slagalice za osobe koje mucaju. No vjerojatno je kod većine njih uzrok mnogostruk. Moguće je da postoje neki neurofiziološki faktori koji utječu na to da su neka djeca ranjivija, no hoće li ona mucati ili ne, mogu odlučiti i drugi čimbenici kao zbivanja u njihovom životu ili osobnosti", dodala je.
Cheasman smatra da mucanje zasigurno ima snažan utjecaj na život ljudi, ali i da većini njih može pomoći govorna terapija. U Velikoj Britaniji 0,9% stanovništa ima problema s mucanjem, a od toga triput više muškaraca nego žena.
Kod djece se taj problem počinje pojavljivati između druge i pete godine, no 70% kasnije normalo govori uz pomoć male ili čak nikakve terapije.
Također, smatra se da je mucanje u nekoj mjeri i nasljedno. Vjerojatnost da će "promucati" osoba s bliskim rođakom koji ima taj problem triput je veća nego kod ostalih ljudi.
Istraživanje je objavljeno u "Neurologiji", znanstvenom časopisu Američke neurološke akademije. (www.hej.hr)
 

Kontaktirajte nas

Najave

Nadolazeći skupovi

Baner
Baner
Baner
Baner

Sponzori

Baner